Kako posle januara?

Praznicima se radujemo, a kada prođu uglavno za sobom ostave nekoliko kilograma viška kojih se trudimo otarasiti do sledećih praznika. Neko je istrajan i čvrstog karaktera te su rezultati mnogo brži i efektniji , dok oni nerealni posežu za instant dijetama idući iz greške u grešku u nastojanju da što prije izgube višak. Upravo o ovoj temi šta posle praznika, bogatih trpeza kojima nismo mogli odoljeti  piše doc.dr Marizela Šabanović, nutricionista sa doktorskom diplomom iz ove oblasti. Njene tekstove i sve o nutricionizmu možete redovno pratiti na njenom sjajnom blogu nutricionizam.ba
- Praznici su prošli ali kilogrami koji su se nakupii tokom istih su ostali. Kako se vratiti na kolosjek?

Prije svega, moramo odlučiti da se pokrenemo na promjenu. To podrazumijeva iskren razgovor sa samim sobom, šta i kako želimo postići. Brzi rezultati vrlo brzo nestanu. Radikalne odluke ljudi obično ne poštuju. Zato uvijek preporučujem tjelesnu aktivnost u kojoj osoba uživa, najmanje 3 puta sedmično po sat vremena i lagane promjene jelovnika. Ne smijemo biti ni prestrogi prema sebi, jer samo ovo tijelo imamo. Bitno se pokrenuti, napraviti prvi korak, ma kako malen bio, a onda istrajati. Kad jednom krenemo i kad vidimo prve rezultate, rijetko ko odustane.



- Koje su to vrste namirnica koje bismo trebali u narednom periodu više konzumirati i koje trebaju biti zastupljene na našem spisku kupovine?

Prije svega, tokom praznika, bomdardovali smo svoje tijelo šećerom, bijelim brašnom, prerađevinama od šećera, suhomesnatim proizvodima itd. Kao posljedica svega toga, nagomila se masno tkivo, obično oko struka, koža postaje osjetljiva, nerijetko sklona iritacijama, a posljedice se vide i na kosi i noktima. Upravo zato je jako bitno da u ovom periodu povećamo unos svježeg voća i povrća, sezonskih prirodnih kiselih salata (kao što je npr. kiseli kupus), smanjimo unos bijelog brašna i pokušamo potpuno da izbacimo rafinisane šećere. Već nakon nekoliko dana tijelo pokazuje poboljšanja u vidu redovitijeg pražnjenja crijeva, smanjenja osjećaja napuhanosti i težine a koža poprima zdraviju boju. Iako je hladno, bitno je piti dovoljno tekućine, prije svega prirodnih cijeđenih sokova, biljnih čajeva i vode. Zaslađeni napici i sokovi se ne preporučuju. U periodu slavljenja, konzumiralo se i više alkohola, pa je u ovim danima preporučljivo izbjegavati alkoholna pića, kako bi se regenerisala jetra. Idealan napitak za oporavak jetre je svakako sirutka, ali ne dugotrajno. Dobar izvor su i orašasti polodovi u manjim količinama, kao idealan međuobrok i dobar izvor minerala i omega-3 masnih kiselina. Za oporavak crijeva svakako je preporučljivo uzimati probiotičke mliječne proizvode a prednost dajem kefiru.

- Mnogi će kao jednu od novogodišnjih odluka navesti i gubitak kilograma i pridržavanje dijete? Da li je to dobro ili ima alternativa bespotrebnom izgladnjivanju?

Novogodišnje odluke u mnogo slučajeva jednostavno nisu održive. Nekako na početku godine smo skloni novim počecima, ali u suštini, svaki dan je novi početak. Izgladnjivanje ne vodi ničemu. Pravilna, uravnotežena prehrana u kojoj unosimo onoliko energije koliko nam je potrebno, je osnov. Svako od nas je različit, i ima drugačije potrebe. Zato treba voditi računa da svako ima i posebne zahtjeve za određenim namirnicama. Nije isto ako cijeli dan sjedimo u kancelariji i ako se bavimo fizičkim radom u poljoprivredi. Takođe, izbor namirnica je ono čemu moramo posvetiti posebnu pažnju. Danas imamo priliku kupiti sve i svašta, a pitanje je kakav je kvalitet namirnica koje nam se nude. Ja često ponavljam, kako prava namirnica nema popis sastojaka.

 Prava namirnica je izvorna, cjelovita i sadrži samo makro i mikronutrijente (proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale, pigmente). Takve namirnice su: jaja, mladi sir, meso, mlijeko, voće, povrće itd. Dobrom kombinacijom pravih namirnica, uz samo malo truda moguće je postići i održati svoju tjelesnu težinu. Mislim da je danas osnovni uzrok pretilosti upravo neznanje o sastojcima hrane ali i pomodarstvo kupovanja i onih namirnica koje možemo napraviti ili čak uzgojiti sami. Mnogo hrane potiče iz dalekih krajeva. Sam trasnport i skladištenje je dosta dugo. Zato se uvijek preporučuje jesti ono što nas okružuje. Time ne samo da pomažemo svom zdravlju nego i malim proizvođačima hrane kod nas. Osim toga, kad god imate dilemu, dobro je posavjetovati se sa nekim ko Vam može pomoći da nađete šta je to idealno za Vas.


- Uz uravnoteženu ishranu dobro je i fizički biti aktivan?

Fizička aktivnost je obavezna. Nema očuvanja zdravlja bez fizičke aktivnosti. Dokazano je da na taj način jačamo imunitet, oblikujemo svoje tijelo, rješavamo se stresa i pomažemo prevenciji bolesti kostiju. Svi izgovori da nemamo vremena, novca itd. nemaju smisla. Za onog koji želi da vježba cijeli svijet je fitnes dvorana. Zahvaljujući you tub-u u dnevnoj sobi možemo imati vrhunske trenere. Pitanje je samo da li želimo?
Ja uvijek nakon fizičke akitvnosti, dodajem da je potrebno dovoljna sna, opuštanja, smijeha, druženja. Sve to doprinosi našem opštem stanju. Biranje ljudi sa kojima se družimo, ide zajedno sa biranjem misli koje mislimo. A od nas samih sve počinje i završava.


Ovo je bio prvi intervju kao oblik postova na mom blogu. Od sada svake sedmice imaćete prilike da čujete iskustva i savjete stručnih ljudi. Nadam se da vam se ova novina dopada.

* par fotografija je uzeto sa interneta, dok su ostale fotografije sa bloga Sanjin Šminkeraj


Comments