Praznicima se radujemo, a kada prođu uglavno za sobom ostave nekoliko kilograma viška kojih se trudimo otarasiti do sledećih praznika. Neko je istrajan i čvrstog karaktera te su rezultati mnogo brži i efektniji , dok oni nerealni posežu za instant dijetama idući iz greške u grešku u nastojanju da što prije izgube višak. Upravo o ovoj temi šta posle praznika, bogatih trpeza kojima nismo mogli odoljeti piše doc.dr Marizela Šabanović, nutricionista sa doktorskom diplomom iz ove oblasti. Njene tekstove i sve o nutricionizmu možete redovno pratiti na njenom sjajnom blogu nutricionizam.ba.
- Praznici su prošli ali kilogrami koji su se nakupii tokom istih su ostali. Kako se vratiti na kolosjek?
Prije
svega, moramo odlučiti da se pokrenemo na promjenu. To podrazumijeva
iskren razgovor sa samim sobom, šta i kako želimo postići. Brzi
rezultati vrlo brzo nestanu. Radikalne odluke ljudi obično ne
poštuju. Zato uvijek preporučujem tjelesnu aktivnost u kojoj osoba
uživa, najmanje 3 puta sedmično po sat vremena i lagane promjene
jelovnika. Ne smijemo biti ni prestrogi prema sebi, jer samo ovo
tijelo imamo. Bitno se pokrenuti, napraviti prvi korak, ma kako malen
bio, a onda istrajati. Kad jednom krenemo i kad vidimo prve
rezultate, rijetko ko odustane.
-
Koje su to vrste namirnica koje bismo trebali u narednom periodu više
konzumirati i koje trebaju biti zastupljene na našem spisku
kupovine?
Prije
svega, tokom praznika, bomdardovali smo svoje tijelo šećerom,
bijelim brašnom, prerađevinama od šećera, suhomesnatim
proizvodima itd. Kao posljedica svega toga, nagomila se masno tkivo,
obično oko struka, koža postaje osjetljiva, nerijetko sklona
iritacijama, a posljedice se vide i na kosi i noktima. Upravo zato je
jako bitno da u ovom periodu povećamo unos svježeg voća i povrća,
sezonskih prirodnih kiselih salata (kao što je npr. kiseli kupus),
smanjimo unos bijelog brašna i pokušamo potpuno da izbacimo
rafinisane šećere. Već nakon nekoliko dana tijelo pokazuje
poboljšanja u vidu redovitijeg pražnjenja crijeva, smanjenja
osjećaja napuhanosti i težine a koža poprima zdraviju boju. Iako
je hladno, bitno je piti dovoljno tekućine, prije svega prirodnih
cijeđenih sokova, biljnih čajeva i vode. Zaslađeni napici i sokovi
se ne preporučuju. U periodu slavljenja, konzumiralo se i više
alkohola, pa je u ovim danima preporučljivo izbjegavati alkoholna
pića, kako bi se regenerisala jetra. Idealan napitak za oporavak
jetre je svakako sirutka, ali ne dugotrajno. Dobar izvor su i
orašasti polodovi u manjim količinama, kao idealan međuobrok i
dobar izvor minerala i omega-3 masnih kiselina. Za oporavak crijeva
svakako je
preporučljivo uzimati probiotičke mliječne proizvode a prednost
dajem kefiru.
-
Mnogi će kao jednu od novogodišnjih odluka navesti i gubitak
kilograma i pridržavanje dijete? Da li je to dobro ili ima
alternativa bespotrebnom izgladnjivanju?
Novogodišnje
odluke u mnogo slučajeva jednostavno nisu održive. Nekako na
početku godine smo skloni novim počecima, ali u suštini, svaki dan
je novi početak. Izgladnjivanje ne vodi ničemu. Pravilna,
uravnotežena prehrana u kojoj unosimo onoliko energije koliko nam je
potrebno, je osnov. Svako od nas je različit, i ima drugačije
potrebe. Zato treba voditi računa da svako ima i posebne zahtjeve za
određenim namirnicama. Nije isto ako cijeli dan sjedimo u
kancelariji i ako se bavimo fizičkim radom u poljoprivredi. Takođe,
izbor namirnica je ono čemu moramo posvetiti posebnu pažnju. Danas
imamo priliku kupiti sve i svašta, a pitanje je kakav je kvalitet
namirnica koje nam se nude. Ja često ponavljam, kako prava namirnica
nema popis sastojaka.
Prava namirnica je izvorna, cjelovita i sadrži
samo makro i mikronutrijente (proteine, masti, ugljikohidrate,
vitamine, minerale, pigmente). Takve namirnice su: jaja, mladi sir,
meso, mlijeko, voće, povrće itd. Dobrom kombinacijom pravih
namirnica, uz samo malo truda moguće je postići i održati svoju
tjelesnu težinu. Mislim da je danas osnovni uzrok pretilosti upravo
neznanje o sastojcima hrane ali i pomodarstvo kupovanja i onih
namirnica koje možemo napraviti ili čak uzgojiti sami. Mnogo hrane
potiče iz dalekih krajeva. Sam trasnport i skladištenje je dosta
dugo. Zato se uvijek preporučuje jesti ono što nas okružuje. Time
ne samo da pomažemo svom zdravlju nego i malim proizvođačima hrane
kod nas. Osim toga, kad god imate dilemu, dobro je posavjetovati se
sa nekim ko Vam može pomoći da nađete šta je to idealno za Vas.
-
Uz uravnoteženu ishranu dobro je i fizički biti aktivan?
Fizička
aktivnost je obavezna. Nema očuvanja zdravlja bez fizičke
aktivnosti. Dokazano je da na taj način jačamo imunitet, oblikujemo
svoje tijelo, rješavamo se stresa i pomažemo prevenciji bolesti
kostiju. Svi izgovori da nemamo vremena, novca itd. nemaju smisla. Za
onog koji želi da vježba cijeli svijet je fitnes dvorana.
Zahvaljujući you tub-u u dnevnoj sobi možemo imati vrhunske
trenere. Pitanje je samo da li želimo?
Ja
uvijek nakon fizičke akitvnosti, dodajem da je potrebno dovoljna
sna, opuštanja, smijeha, druženja. Sve to doprinosi našem opštem
stanju. Biranje ljudi sa kojima se družimo, ide zajedno sa biranjem
misli koje mislimo. A od nas samih sve počinje i završava.
Ovo je bio prvi intervju kao oblik postova na mom blogu. Od sada svake sedmice imaćete prilike da čujete iskustva i savjete stručnih ljudi. Nadam se da vam se ova novina dopada.
* par fotografija je uzeto sa interneta, dok su ostale fotografije sa bloga Sanjin Šminkeraj
Comments
Post a Comment