Nike Classic Cortez Cherry Blossom

Kao dio promovisanja događaja "Izađi i treniraj" , prvog masovnog javnog treninga na otvorenom, nekoliko blogera dobilo je priliku da promoviše našeg generalnog pokrovitelja, kompaniju NIKE, tako što smo u BUZZ radnjam imali mogućnost da izaberemo patike po želji. Post o divnim NIKE patikama vidjeli ste kod Selme na blogu Simply Selma, a dok čekamo još dvije djevojke da kažu svoj stav o patikama, ja ću vam prenijeti svoje utiske o modelu koji sam ja izabrala. Riječ je o CORTEZ CHERRY BLOSSOM patikama. Kao što možete vidjeti jako su lijepe, prave za ljeto. Nike je ovom kolekcijom koja se sastoji od 5 modela patika, dao svoj doprinos japanskoj kuturi, slaveći procvat trešnjinog drveta. Uoravo zato ova linija našla se u prodaji u martu nešto prije tradicionalne sakure. Ja nisam imala trešnju, niti sam uhvatila cvjetanje iste, ali evo imam višnju pa sam, iskoristila priliku da fotkam patike u prirodnom okruženju.



Kada je riječ o samom classic cortez modelu patika, nisam nikada znala njihovu istoriju. Često sam imala klasičan model cortez ali sam prije neki dan prvi put pročitala o njima i iznenadila se da im je prvobitna namjena bila patike za trčanje. Prvi put su se pojavile 1972.godine, i u tom mometu su bile revolucionarni model za trčanje nudeći udobnost, brzinu i izdržljivost. Nastale su u Oregonu, a do njihovog nastanka ne bi ni došlo da se nisu udružili Bil Bovermen i Fil Najt, osnivači Nike.  Kultne Cortez patike su 1972.godine nosili sportisiti SAD na Olimpijskim igrama u Minhenu. A lansiranje ovih patika na tržište označilo je svojevrsnu prekretnicu u istoriji Nike kompanije, postavivši upravo ovim patikama temelje onoga što je Nike danas.

Vintidž silueta patika možda na prvi pogled može zavarati i odati utisak patika namijenjenih samo za šetnju, ali vjerujte mi udobnost koju pruža ova patika (a imam ih mnooogo, što i onih namijenjenih isključivo za trčanje), ne mogu se porediti sa komforom ove patike. Mekane, lagane, udobne, sa odličnim prostorom u predjelu prstiju, sa đonom koji je dizajniran specijalnom tehnologijom koja omogućava idealno prijanjanje na tlo, sigurna sam da će vas oduševiti i prilikom same probe. Ja sam ih probala i zaljubila se na prvi pogled, i vjerujte mi da ih nosim svaki dan. Kako su ovako malo retro dizajna, sa dezenom trešnjinog drveta, kombinujem ih uz razne varijante. Uz farmerke, pantalone, ali i zanimljive suknje i haljinice, i zaista rijetko ko ih nije uočio i udijelio kompliment. Stoga moram priznati da je ovo bio pun pogodak, a pošto ja trčim obećala sam sebi da ću da ih testiram i u te svrhe pa vam javljam utiske. Do tada moja topla preporuka. U nastavku možete vidjeti i fotografije patika, malo u retro fazonu.





* photo by Andrej Vujičić

Promoterke događaja "Izađi i treniraj" bile su pored mene

- Selma sa bloga Simply Selma

-  Nermana sa bloga Maniana


 - Jasmina Stambolić sa you tube kanala Jasmina Stambolic

- mlada muzičarka Amna Alajbegovic

 i voditeljka Snježana Stojanovic
 Njihove objave možete pogledati na instagramu i blogovima i you tube kanalu.




Comments

  1. Sve su lijepe patike, a meni najljepše ove što je Selma izabrala.. NIKE je vrh :D

    ReplyDelete

Post a Comment