Travel post #3 - BLED

Kako bih zaokružila svoju turističku priču sa ljetovanja, ostaje mi da vam prenesem svoje utiske o prelijepom Bledu. Odavno imam želju da posjetim Bled i divno jezero, a posebnu želju sam dobila čitajući post i gledajući prelijepe fotografije kod drage Maje sa bloga Balkan style by M. Iako sam trebala ići još prošle godine za vrijeme trudnoće, nekako se sve izjalovilo, i nismo otišli, ali ove godine, Bled je bio zacrtan na našoj ruti putovanja. I zaista je divan kako sam i zamišljala. Lednjičko jezero, okruženo planinama, prelijepom prirodom može biti samo asocijacija na uživanje.
Legenda kaže da su lednici Julijskih Alpi tugovali i ronili suze za vremenom kada su na svijetu bili ogromni planinski masivi. Kristalne suze slivale su se u kotlinu i stvorile čudesno jezero – Bled. Tako je priroda napravila bajkovitu idilu koju su čuvali staroslovenska boginja Živa i njene vile i vilenjaci. Istorija, opet, kaže da je njemački car Henri Drugi 1004. godine jezero poklonio briksenškom biskupu Albuinu, a njegovi naslednici su napravili nepristupačnu tvrđavu i zamak na istočnoj obali jezera. Tako je nastao grad Bled, a po njemu je i jezero dobilo ime. Ovo su naravno legende, ali ono što je istina je da je ovo jezero bajkovito.


Čim se spustite do jezera sigurna sam da će vam prvo "za oko zapasti" dvorac koji se uzdiže iznad. Riječ je o Bledskoj dvorcu koji se nalazi na visini od 130 m. Prelijepo zgleda i kada gledate iz pozicije jezera, djeluje nekako kao da ste na početku priče neke bajke.



Tu je i crkva posvećena Svetom Martinu, koja takođe čini savršenu kompoziciju u okruženju Bledskoj jezera.


Jezero samo za sebe je nešto što se ne mora posebno opisivati. Sam pogled na njega nekako vam donosi mir i potiče na uživanje. Prelijepa voda, patke, labudovi, "pletne" koje voze turiste do ostrva na sredini jezera, samo su neki od prizora od kojih vam zastaje dah.





Na sredini jezera nalazi se malo ostrvo, jedino pravo slovenačko ostrvo i na njemu crkva Svete Marije. Malo mije bilo teško napraviti dobru fotografiju (kupiću jednom fotoaparat obećavam) ali uživo izgleda magično.

Pored savršene prirode i okoline, mjesta za uživanje, ovo mjesto je idealno za šetnju, planinarenje, pješačenje, sport, ali i uživanje u gastronomskoj ponudi. Mi smo uživali u prelijepom restoranu Peglez'n, koji me je oduševio kako enterijerom tako i kvalitetom usluge i hranom.




A kada se lijepo najedete, morate ostaviti prostora i za nacionalni specijalitet tj. bledsku krempitu. Kažu da je upravo izmišljena na ovom mjestu i moram reći da je savršena. Nisam ljubitelj slatkiša, ali mislim da bih mogla da ih jedem svaki dan.

Nikola je uživao, imao povremeno želju da uskoči u jezero i pokupi patke i labudove, generalno divno se proveo. Ovom posjetom, završio se naš dugo željeni odmor i zaista moram reći da kada sumiram sve bio je i više nego odličan. Pored toga što je prvi odmor sa Nikolom, bio je odmor baš po mojoj mjeri. Nekako sam se po prvi put baš, baš odmorila i isključila iz svega.

 Za sada nam ostaje da razmišljamo kuda ćemo na zimu i kuda sledeće godine. A ja se vraćam redovnim postovima i poslovima :)

Comments

  1. Bila sam na Bledu pre par godina. Sve je bas kao sto pamtim :)
    Cak sam se i popela do dvorca, ali je ulaz bio preskup a ja sama, pa sam resila da posetu ostavim za buducnost, kada nekog tamo odvedem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E baš fino. Mi nismo išli, jer sa dječakom bi to bilo više od avanture :), tako da, kao što kažeš, u budućnosti sigurno :)

      Delete
  2. Jao vidim naslov posta, rekoh taman da se prisjetim one ljepote, kad vidim da si me spomenula u tekstu :) Drago mi je da ti se dopalo samo mjesto, a vidim da ste bili i u Peglez'n, presladak restoran jelda? Zamisli ja nisam uspjela da probam krempitu, iako mi je bila prva na spisku. Ponekad planovi ne idu bas svi od ruke :)) Predzadnja fotka je preslatka! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima nekih stvari koje me asociraju na neke ljude, a Bled mi je bio asocijacija na tebe. Jeste, jako je lijepo i zaista smo uživali. Restoran je presladak,i vjerum mi slučajno smo ušli u njega, i zaljubili se...joj krempite su sjajne, ali i koštaju :) Hvalaaaa :*

      Delete

Post a Comment