Travel post #2 - FIRENCA

Vrijeme provedeno u Riminiju je zaista bilo divno i meteorološki savršeno, ali svakako i što se tiče sadržaja. Ipak naša želja je bila i da posjetimo Firencu, te smo i prije polaska na put odredili i boravak u Firenci. Iako je to malo teže izvodivo kada imate malo dijete, jer naravno njemu to ništa ne znači, ipak uradili smo i ponešto za svoju dušu, iako je izostalo do sada obavezno razgledanje muzeja...neki drugi put. U Firenci smo se, iako po prvi put pomalo nepripremljeni, snašli veoma brzo. Iako je gradsko jezgro isprepletano uskim, uglavnom jednosmjernim uličicama, popločanih kaldrmom, nekako smo, narodski rečeno, iz prve došli u sam centar i automobil parkirali bukvalno ispred kapele Mediči. Firenca je zaista jedan poseban grad, i ako ste ikada na Google ukucali nešto tipa "Šta obići u Firenci?", vjerovatno je jedna od prvih rečenica na svim sajtovima bila da je to za ljubitelje umjetnosti mjesto koje prosto morate vidjeti, i to je zaista tako, ipak ja to ne bih ograničila samo na ljubitelje umjetnosti, jer Firencu treba da vide svi. To je zaista muzej na otvorenom, ali i pored toga, taj grad je toliko lijep, toliko rustičan, toliko šarmantan, da je prosto malo riječi da dočaraju ono što osjetite kada ga ugledate.

Prva od znamenitosti na koju smo naišli bila je bazilika San Lorenzo, crkva poznate porodice Mediči, u kojoj je većina članova i sahranjena, ali i veliki Donatelo.

Lavrintom uličica stiže se i do najveće građevine i znamenitosti - Firentinske katedrale. Duomo, punog imena Santa Maria del Fiore, zaista je remek djelo arhitekture, posebno doba u kojem je nastala. Izgradio ju je Brumeleši, a za izgradnju je potrošeno čak četiri miliona cigala. Izgradnja je inspirisana rimskim Pantenonom, a kupola je u to vrijeme postala najveća na svijetu. Zaista mogu do sutra nabrajati istorijske činjenice, i diviti joj se, ali ni jedna riječ niti fotografija, neće je tako vjerodostojno dočarati kao prvi utisak kada je vidite. To je zaista nešto što je toliko spektakularno, da sam sigurna da svakoga ko stane ispred ostavi bez riječi. 



Nekoliko ulica dalje je i Piazza della Signoria - glvno političko središte nekadašnje fjorentinske države.Ovaj trg je ustvari prednje dvorište građevine u kojoj je nekada živjela porodica Mediči. Ovaj trg je jedan od dva najpoznatija trga u Firenci. Ispred palate se nalazi Neptunova fontana, a ono po čemu je najatraktivnija jeste statua Mikelanđelovog Davida, doduše kopija, original se ipak nalazi u Akademiji. Tu su i brojne druge skulpture.



Ljubitelji umjetnosti nikako ne smiju zaobići Galeriju Ufici- jedan od najstarijih muzeja na svijetu, tu se nalaze skoro sve najpoznatije slike italijanskih majstora, ali ono što je zaista zamorno je čekanje u čini mi se beskonačnom redu za ulaz, ali i za kupovinu karte. To sa Nikolom nije bilo moguće, i to mi je toliko žao, ali biće prilike da i uživo vidim "rađanje Venere".



Morate vidjeti i Ponte Vecchio - posmatrati rijeku Arno, sa ovog poznatog mosta. Stari most je stara građevina koja povezuje dvije obale ove rijeke. Danas je prepun zlatara, dok je ranije bio namijenjen mesarama. Most je doslovno prepun turista, ali zaista treba prošetati i preće preko njega.



Kao što sam i rekla nismo detaljno obilazili građevine niti muzeje, jer sa djetetom od godinu dana to nije baš moguće, ali Firenca je zaista ostavila jak utisak na mene, i sigurna sam da ću ako me nekada put nanese na tu stranu, obavezno otići po još.Kažu da je sveto trojstvo Italije - Venecija, Rim i Firenca. Nadam se da ću sledeće godine pisati o Rimu, jer samo je to ostalo :)

Comments

  1. Obožavam Italiju i mislim da mi je Firenca tik iza Rima na listi najljepših gradova u Italiji :) Bila sam tamo prije godinu-dvije, ali bih se vratila još 100 puta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što dijelimo mišljenje. Italija je božanstvena, i takođe se nadam ponovnom povratku u Firencu :)

      Delete

Post a Comment