Biti aktivan i u trudnoći


Lejlu Šebić sam upoznala sasvim slučajno. Tražeći najboljeg fitnes instruktora dok sam pripremala projekat “Izađi i treniraj” u Sarajevu. Jedan telefonski razgovor bio je dovoljan da zaključim da je sa druge strane telefonske linije odgovorna i veoma pouzdana osoba, profeasionalac i stručnjak, i tako se i pokazalo. Na ovim projektima smo sarađivale u Sarajevu i Mostaru, a i ove godine nas očekuju pune ruke posla. Lejla je pored svih titula koje je ponijela u svijetu fitnesa i svih stručnih zvanja i žena koja ima titulu majke koju će ponovo ponijeti za koji mjesec. S obzirom na dobro zdravstveno stanje aktivnog života i vježbanja se nije odrekla ni u trudnoći. Ja sam je zamolila za jedan kraći razgovor, te u ovosedmičnoj rubrici BLOG INTERVJU, Lejla priča o važnosti vježbanja, kao i vježbanja u trudnoći.

1. Kao neko ko je u svijetu fitnesa takoreći čitav život, i profesionalno i privatno i kao neko ko je osvojio neke od prestižnih titula svakako možete reći kolika je važnost fizičke aktivnosti u životu svakog čovjeka?

Dolazi vrijeme kada čovjek počinje da se odupire negativnostima koje donosi savremeni („sjedalački“) način života. Važnost redovne tjelesne aktivnosti u životu savremenog čovjeka je pitanje “biti ili ne biti zdrav”. Zdravlje je najvažniji bogatstvo koji imamo u životu. Da bi bili zdravi neophodno je redovno umjereno vježbati, voditi računa o pravilnoj ishrani, imati uredan san i smanjiti stresne situacije u životu. U današnje vrijeme sinonim za zdrav život je riječ fitnes. Biti „Fit“ znači biti zdrav i podrazumijeva način života, dosljedno zdravo odlučivanje u cilju postizanja životne kondicije, tj. sposobnost čovjeka da se nosi sa svakodnevnicom.
2. Nerijetko nam nedostaje motivacije, ili ukoliko i krenemo brzo odustajemo? Šta je ključ dobrog motivisanja? Kako da se natjeramo da počnemo i kako da istrajemo?

Da bi program vježbanja bio uspješan prije svaga mora biti konzistentan. Ljudi koji nemaju iskustva sa treningom, brzo se zasite, ne postižu očekivane rezultate, postane im dosadno te tako gube motivaciju. Najbolji rezultati se postižu uz ličnog trenera koji će im pružiti pored dobro isplaniranog treninga i kvalitetnu, stalnu motivaciju.
3. Profesionalci kažu da je vježbanje bitno 12 mjeseci i da nema sezone, ali ipak ovaj period posle praznika i pred ljeto je nekako najaktivniji i tada svi imaju želju da nešto urade sa svojim tijelom? Koliko je realno za neka 3-4 mjeseca postići neke rezultate?
Uz kombinaciju kvalitetne prehrane i dobrog programa treninga brzo se može doći do vidljivih rezultata. Ljudsko tijelo je zaista savršeno i brzo se prilagođava različitim utjecajima. Naša tijela su stvorena da trče, skaču i istežu se. Velika radost tijela nalazi se u pokretu samo je treba osjetiti. Tijelo postaje fleksibilno i snažno, um smiren, a srce otvorenije. Transformacije su lako ostvarive uz stručan rad.
4. Vi ste i trudnica koja je itekako aktivna. Mnoge mlade žene koje ostanu u drugom stanju automatski prestaju sa bilo kakvom aktivnošću? Zašto ne bi trebalo biti tako?

Naglasak na važnosti vježbanja u trudnoći nije neka “nova” informacija već stara najmanje pedeset godina. Obavezno vježbanje u trudnoći postavio je četrdesetih godina 20. vijeka britanski porodničar Grantly Dick-Read koji smatra da nije dovoljna samo psihička priprema za porod, već da je vježbanje u trudnoći neophodno te da dobra fizička kondicija uvjetuje također uspješan porod.
Ipak u našoj sredini sve do nedavno prema ženama koje su trudne odnosilo se kao da su bolesne, te je njihova aktivnost bila ograničavana. Samim tim i među ženama se stvorilo mišljenje da za vrijeme trudnoće ne smiju ništa raditi, te su smanjivale sve svoje aktivnosti na minimum.
Bilo bi idealno da je žena u dobroj fizičkoj formi prije trudnoće i da ima redovnu naviku tjelesnog vježbanja. Međutim, mnoge žene su tjelesno neaktivne čitav svoj život tako da period trudnoće za njih predstavlja najveći fizički izazov s kojim se sreću u životu. Vježbanje u toku trudnoće, osim pozitivnih efekata na zdravlje trudnice, omogućava i olakšava porod. Osnovni cilj vježbanja u trudnoći jeste zdrava majka i zdrava beba. Žene koje se tokom života aktivno bave nekom vrstom tjelesne aktivnosti, u velikoj su prednosti u odnosu na neaktivne žene. Dobra kondicija te, čvrsti trbušni i leđni mišići tj. centralni dio tijela omogućava im da lakše nose i rode svoju djecu, a zatim i da brže vrate idealnu liniju nakon poroda.

5. Kako vježbati u drugom stanju? Šta je optimalno, a šta pretjetrano?
Tokom trudnoće oblici sportskih aktivnosti zapravo su različiti načini vježbanja. Velika je razlika kod trudnica koje su se rekreativno bavile sportskim aktivnostima i onih koje nisu uopće nikada vježbale. Trudnoća ne bi trebala biti razlogom da se započinje s nekim sportom kojeg žena prije trudnoće nije iskusila ili se s njime nije bavila. Treba birati one sportove na koje je navikla, koje poznaje i u kojima ima iskustvo. Sve to treba biti dogovoreno s ginekologom koji kontrolira trudnoću i prilagođeno promjenama prema tjednima odnosno tromjesečjima trudnoće. Trudnica može vježbati tokom cijele trudnoće ako je njezino i djetetovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće što utvrđuje ginekolog na redovnim pregledima.






Comments