BERLIN I MI


Jedan od ciljeva ove godine bio je i povratak pisanoj riječi. Ja volim, da pišem i ne predstavlja mi problem pisanje, ali mi je velika nevolja nedostatak vremena. Ipak sa ulaskom u "novo ljeto" odlučih nekako spontano da se više posvetim sebi. Kako nisam ljubitelj izlazaka, odluka je ipak da radim više stvari koje volim, a to su čitanje, pisanje, snimanje i slično. Kako ovo nije post o mojim odlukama, nego o danima koje smo proveli u Berlinu držaću se teme.
Berlin je grad u kome sam bila prije nekoliko godina. Bila sam polu poslovno, ali kao dobro organizovana osoba ipak sam i za tako kratko vrijeme i sa ugovorenim obavezama ipak uspjela da obiđem većinu znamenitosti. Moj muž je oduvjek imao želju da odemo tamo. Ja sam onako bila toplo hladno jer sam već bila tamo, ali putovanja nikad dosta, kao ni osvježavanja memorije. Tako da smo za drugu polovinu decembra odlučili i rezervisali put. Berlin je jako lijep grad, sa nekim posebnim duhom, a u vrijeme praznika zaista je šteta ne otići. Toliko Božićnih marketa, sjajno dekorisan grad, toliko sadržaja i nekako ste u filmu praznika. Let smo imali iz Tuzle na dan kada je u Bosni pao prvi pravi snijeg. To je odgodilo let za oko četiri sata, a ko je ikada putovao sa ovog aerodroma može samo da zamisli kako je u normalnom, a kako tek u ludom stanju. U Berlin smo stigli negdje iza ponoći, sa aerodroma Šenfild sjeli u voz do Centralne stanice,  od koje je naš smještaj Majninger hotel bio čitava 3 minuta hoda. Sve pohvale  za sam koncept ovog hotela/hostela. Pošto smo došli kasno nismo imali vremena za šetnju, ali smo zato nedjelju koja je bila ledeni dan, ipak uspjeli da ispoštujemo plan obilazaka (da uvijek pravimo plan, kuda šta, kako i koliki nam budžet treba). U nedjelju smo posjetili Berlinski zid, Brandenburšku kapiju, katedralu i Aleksandarplac, TV toranj i naravno Božićni market.










Ponedjeljak je bio Nikolin omiljeni dan jer smo obišli Zoološki vrt, po meni prelijepo mjesto i najhumanije do sada koje sam vidjela u kojem žive životinje. Te smo većinu prijepodneva posvetili obilasku životinja, kao i akvarijumu u sklopu vrta. Nakon toga smo imali zakazan obilazak Rajštaga, gdje smo se penjali kroz čuvenu staklenu kupolu i posmatrali Berlin na dlanu. Nakon toga smo posjetili Spomenik Holokaustu, a prije svega toga smo na putu do zoo vrta prošetali do spomenika Boginje pobjede u kružnom toku Tirgarten. Nakon toga smo napravili još nekoliko posjeta tačnije obišli smo još tri Božićna marketa. U utorak smo namjerili da obiđemo Čekpoint Čarli, Ostvro muzeja, Prirodnjački muzej i da jedemo čuveni kebab kod Mustafe.











































Iako je bilo jako malo dana mi smo ipak posjetili sve što smo htjeli, na marketima uživali u street foodu, Nikola u vožnji na vrteškama i ostalim drangulijama. Doručkovali smo u hotelu, a ručali ono što i svi turisti jedu, perece na sve načine i naravno kari vuršt. Bio je ovo kratak ali sladak predah od svakodnevnih obaveza i jedno sjajno porodično putovanje. Ono što je nevjerovatno je da nisam ušla ni u jedan tržni centar niti sam željela, a video o našem putu u Berlin pogledajte na mom You Tube kanalu Sanja Trifkovic. A evo i videa.




Comments


  1. PayPal money adders (Test deposit available)

    Payooner money adder

    Bitcoinadder software (test trial version)

    Freebitco.in hack

    Buy Adsense account

    Avast/ccleaner/ premium code

    Oracle 10
    NETELLER ADDER

    DEBIT CARD LOADER

    BANK ACCOUNT LOADER

    CREDIT CARD LOADER

    REMOVE WIX AD

    CLONE CARDS

    HACK ANY GMAIL ACCOUNT

    HACK FACEBOOK ACCOUNT

    Facebook hacking software's

    Unblock limited paypal account
    LinkedIn email and password hacking

    Ss7 available at normal price
    Serious inquiries only
    My websites

    http://tonancos.com/1O8L
    http://tonancos.com/1NvC

    Contact me
    (Putro9111@gmail.com)
    junglehack@hackermail.com

    ReplyDelete

Post a Comment