Time for fruits

Ono što me posebno obraduje kada stigne proljeće i ljeto jeste pregršt boja koje me zapljusnu na pijacama i dvorištima. Obožavam voće i povrće i mogla bih da živim od toga bez drugih dodataka. Ove godine za razliku od ostalih imala sam i želju da miksam, miješam, pravim sokove i smoothie, pa sam odlučila da vam napišem riječ dvije o tome.

Jagode, trešnje, višnje, maline...ne zna še šta je ljepše, a u mom dvorištu nalazi se nekoliko stabala višnje koje smo iskoristili sakupljajući ih za sok ili pakujući u zamrzivač za pite i kolače.  Ja sam ovih dana ipak uživala u svježim sokovima i voćnim mixevima tj.smoothie varijantama pa evo i mojih predloga:

BROJ 1: SVJEŽI SOK OD VIŠNJE I JABUKE
POTREBNO:
- sok od 1 narandže
- sok od 1 limuna
- jedna jabuka
- šolja višanja
- 1 kašičica meda
Sve ovo sam izmiksala štapnim miksreom i dobila preukusan kašasti sok. Odličnog je ukusa i morate probati.BROJ 2: SMOTHIE OD VIŠNJE
POTREBNO:
- pola čaše jogurta sa ukusom vanile
- 1 banana
- višnje (po želji)
- 1 kašičica meda
- čia sjemenke

Sve ovo sam sjedinila u čašu i izmiksala štapnim mikserom. Višanja stavljajte onoliko koliko želite da vam smothie bude kiseo.
BROJ 3: SMOTHIE OD MALINE I BANANE
POTREBNO:
- jogurt
- banana
- šaka malina
- čia sjemenke
Postupak je isti, sve sjedinite i izmiksate.

BROJ 4: SMOTHIE OD JAGODA I BANANA
POTREBNO:
- pola čaše jogurta
- banana
- jagode

Sve staviti u blender i izblendati.

BROJ 4: SOK OD MENTE
POTREBNO:
- 5 l vode
- veći svežanj mente
- 10 kašika šećera
- 1 limuntus.
Staviti vodu da proključa. Isključiti ringlu. Potopiti mentu. Nakon 5 minuta staviti kesicu limunusa. Sve izmiješati i staviti da stoji dok se ne ohladi. Kada se ohladi procijediti. A u dobijeni sok staviti 10 ili više kašika šećera. Ja ga izbjegavam pa stavljam što manje. Nakon što izmješate i šećer se rastopi sipajte u flaše i stavite u frižider. Zbog nekorištenja konzervansa, trajnost soka nije velika, te je potrebno ili ga brzo popiti za nekoliko dana, ili ako vam se dopadne i napravite veće količine, stavite u zamrzivač. Ja sam sok služila sa sjeckanom limetom i ledom i ja ga obožavam.


Eto to su neki moji predlozi za osvježenje, a ja ovih dana jok pravim pa ću imati i drugi dio ovog posta.

Comments

  1. Sviđaju mi se šejkovi broj 3 i 4. Jednostavni su i vjerovatno ću probati. :D

    ReplyDelete
  2. Ja sam broj 4 probala odmah nakon sto sam videla. Moram reci da je preukusan!

    ReplyDelete

Post a comment