Travel post #1 -RIMINI

I posle dugo razmišljanja put nas je ove godine na domor ipak odveo u Italiju. U Rimini. Iako smo prvobitno imali plan da ljetujemo u Turskoj, zbog nepoznanice kako će Nikola podnijeti let, odlučili smo se za Tasos, i zamoalo i rezervisali smještaj, na kraju smo ipak odlučili da to bude Italija. Kad bolje razmislim uvijek je tako. Kada dođemo sa odmora, odmah se kao odlučimo šta će biti sledeća destinacija, i onda u maju nastane totlna turbulencija, i rijetko kada završimo tamo gdje smo planirali. Tako smo još u putu u povratku odlučili da sledeća godina bude Španija ili rezervna Turska...Bog zna gdje ćemo na kraju završiti. Ali da se vratim na temu. RIMINI- kažu omiljeno ljetovalište Rimljana i generalno Italijana, mjesto Felinija, Musolinija i prije svega dobrog odmora.Ovo je drugo ljetovalište u Evropi po turizmu. Ovaj gradić, glavni je grad pokrajine Emilija-Romanja. Ima oko 150 00 stanovnika, i plažu dugačku nevjerovatnh 15km. Podjeljen je na nekoliko oblasti, koje su povezane izuzrtno dobro uređenim autobuskim linijama. Karta košta 1,30e ako ih kupite na mjestima obilježenim za prodaju karata, ili u samom autobusu kada koštaju 2e i važe 60 min.





Od Rima je udaljen oko 400km, ali je zato manje udaljen od npr. Bolonje ili Firence, te možete iskoristiti priliku da odete upravo tamo, što smo i mi učinili. Rimini je zaista simpatičan gradić. Italijanski šarmantan, trg, manji trgovi, ulice, ponegdje i kaldrma i dosta istorijskih tačaka koje i usput možete pronaći bez da ih nešto specijalno tražite. Lijepe male uličice, kućice, sa zelenim ili plavim kapcima, poveći trg, ljudi na biciklima, mirisi iz picerija i restorana, najukusniji sladoled, i skoro puste ulice od 12,30-15,30 siguran je znak da ste u Italiji.


Rimni je po meni idealan za porodičan odmor, ili ako baš želite jako dobro da se odmorite, što se nama na svu sreću i dogodilo. Potpuni odmor i uživanje. Negdje sam pročitala da je idealan i za mlade jer ima preko 500 klubova. Ovu informaciju ću vm ostati dužna, jer zaista nisam ušla ni u jedan, niti sam grad obilazila u potrazi za njima, ali ako tako kažu, pa vjerujmo im na riječ ;).
Govoreći o istorijskim tačkama, u Riminiju nećete zaobići neke od najbitnijih spomenika. Ovaj grad je i sam Cezar odobrao. Legenda kaže da je uprvo ovdje Cazar prešavši u blizini rijeku Rubikon u Riminiju rekao legendarnu "Kocka je bačena", i a je odavde krenuo u svoj pohod, poslednji rat Rimske republike.

Kada stanete na sredinu glavnog trga Tre Martri, i krenete glavnom ulicom Corso D'Agusto, na jednu stranu izlazite na Avgustov slavoluk, koji je najstariji sačuvan rimski slavoluk.Nalazi se na nekadašnjem ulazu u utvrđeni grad. Podigao ga je Imperator Avgust.



Lijevo od toga možete krenuti da viste vidjeli amfiteatar, mjesto gladijatorskih borbi, dok ukoliko krenete desno dolazite do zamka Malatesta, simbol moći lokalnog Vladaoca Sigismonda Malatesta, koji je sada pretvoren u izložbeni prostor za vrijeme važnih događaja.


U blizinije i hrama Malatesta koji je trebao biti mauzolejposvećen ovom  lokalnom vladaocu i njegovoj ljubavnici, ali mu se želja nije ostvarila jer je svrgnut s' vlasti.


Ukoliko sa centralnog trga krenete na drugu stranu, prvo ćete stići do trga Cavour, simpatičnog trgića sa fontanom de la Pinja i spomenikom tj. statuom Pape Paola V u centru, u kome su uglavnom smještene javne ustanove- Palaco Grampi i  Palaco del Arengo, ali i simpatične kafeterije.






Kada prođete trg iz glavne ulice izlazite na Tiberijev most. Ovo je jedan od najvećih očuvanih mostova čiju gradnju je započeo Avgust, a završio Tiberije. Sastoji se od nekoliko lukova, i po meni je jako lijep, jer ja uopšteno jedino i volim stare mostove. Ovaj je još uvijek u upotrebi iako je izgrađen čak 21.n.e.


Grad je prepun butika i cafea i restorana. Obavezno jesti sladoled, meni se dopao gdje god sam probala. Što se ostalih obilazaka tiče možete posjetiti i Grand Hotel, inspiraciju Frederika Felinija, ili otići u obližnji Rićone, možete se slikati ispred kapije Musolinijeve vile.
Tu je i odlazak u prelijepi San Marino koji se nalazi nadomak Riminija. Ja sam imala veliku želju da odem, ali kada imate dijete, njegovo raspoloženje i tempo života nisu baš uvijek u skladu sa vašim. Ipak biće prilike.Što se zabavnih sadržaja tiče tu su i Delfinarijum, Akvarijum, Mini Italija, Safari i mnogi drugi zabavni sadržaji.
Što se tiče mora i plaže, mi smo uzeli apartman u jednom od mjesta Riminija -Tore Pedrera, i ono što mogu da kažem da vam ukoliko imate djecu nikada ne može biti dosadno.



Ima toliko sadržaja za njh da vam pamet stane. Što se tiče plaže riječ je o plaži sa sitnim pjeskom, i morem koje je jako pogodno za mališane. Za plivače ovo i nije neka sreća jer nije baš duboko. Ono što buduće posjetioce možda može odbiti jeste boja mora koja je nekako sivkasto zelenkasta, ali to ne treba da vas brine. To je prosto boja, more je jako čisto, a i ima plavu zastavicu, tako da dileme nema.

Ono šta je karakteristično za ove plaže jesu nepregledni redovi ležaljki i suncobrana. Iznajmljivanje je oko 15e dnevno, ali skoro svaka plaža ima saradnju sa nekim od hotela i apartmana, pa možete dobiti neke popuste na sedmičnom nivou. Ipak ležaljke nisu one bezvezne plastične, nego su zaista odlične, i ne treba da žalite.



I na samoj plaži ima dosta sadržaja i mogućnosti za sportske aktivnosti poput stonog tenisa, odbojke na plazi, kao i opreme za animiranje ajmlađih. I plaža i generalno sve ulice prepune su barova i restorana, pekara, prodavnica i radnji sa suvenirima, otprilike da vam pamet stane. Tako da mislim da za svakoga ima po nešto. Mi smo se zaista lijepo proveli. U smještaju koji je imao i bazen, pa smo i tu kratili vrijeme, kao i vozeći se biciklima, u čemu je posebno uživao Nikola.


Što se cijena tiče, ne znam šta ih vam napisala. U marketima i na pumpama jako deru sa cijenama. npr.malu Coca-Colu sam u jednom radnji u obližnjem tržnom centru platila 2,70e, što je bezobrazno skupo, u radnjama su inače od 1-1,5e, mala voda od 0,5-0,80e, velika od 1-1,30e, pica od 6-12e, paste oko 7-12e, kapućino od 2-3e. Nadam se da sam vam prenijela jasnu sliku šta vas očekuje odlaskom u Rimini. Nama je odmor jako prijao. Šopingovatimožete u Riminiju bez problema, ili otići u Castel Guelfo tržnom centru, gdje možete naći oko 110 radnji i brendova, i zaista je veliki i ima za svakoga po nešto. Marke su Desigual, Guess, GAP, Levis, Adidas, Nike, Douglas, Kiko, Polo...ma gomila.

Comments

  1. Mi smo na maturskoj ekskurziji bili smjesteni u Riminu ;) Bilo je davno ali se sjecam da je prelijepo a i obisli smo sve okolne gradove. Ja generalno Italiju obozavam. Vidim da vam je bilo divno i da je mali zucko uzivao! :*

    ReplyDelete

Post a Comment