Pregnancy - my experience

Iako sam planirala prvobitno objaviti par recenzija koje sam pripremila, a i vrijeme me, hvala Bogu konačno poslužilo i kod fotografija, par poruka u inboxu je presudilo da obradim neku sasvim drugu temu.TRUDNOĆA. Vjerujem da će nekima, žargonski rečeno, ovo biti "smor", ali kako su meni pomogle informacije sa interneta, želim da i moje iskustvo pomogne nekoj ženi, koja ima nedoumica, da li je ovo ili ono OK? Meni je npr.zaista pomogao Jasminin post na ovu temu, na njenom blogu Makeup Arena. Žena sa dvoje djece, i dva porođaja iza sebe, imala je dosta toga korisnog podijeliti sa nama. Tako da, evo kako je izgledalo mojih 9 mjeseci.

TRUDNOĆA - planirana ili ne planirana, trudnoća je nešto divno, i svaka žena je blagoslovena mogućnošću da na svijet donese novi život, te je u njoj zaista obavezno uživati. Oko mene je bilo dosta slučajeva, i još uvijek ih ima, prijateljice, koleginice, poznanice, koje zaista imaju problema sa plodnošću, i ono kroz šta oni prolaze, da bi dobili bebu, je nešto što mi je bilo pred očima, i nešto zbog čega sam bila u blagoj panici, da li će i mene snaći slično. Ipak, nedugo nakon udaje ostala sam u drugom stanju, i zaista, ko bi rekao da te dvije crtice na testu za trudnoću mogu toliko obradovati.
Ja na sreću pripadam onoj grupi trudnica koja nije imala niti jednu jedinu komplikaciju čitavih 9 mjeseci. Nisam imala vrtoglavice, povraćanje, niti sam imala potrebu da jedem nešto posebno. Tako da je 9 mjeseci prošlo divno, i zaista sam uživala u svakom danu.
Ono na šta bih apelovala jesu provjere krvne slike, zna se često javiti anemija, i ono što je karakteristično za trudnice, posebno posle 7. mjeseca, a to je manjak gvožđa, i to treba nadomjestiti suplementima. Moja krvna slika je svih 9 mjeseci bila odlična, ali sam svejedno koristila Folnu kiselinu (to bi trebali i prije trudnoću),Vitamin E, Vitamin C, Magnezijum i Feroglobin sirup. Trudnoća je osjetljivo doba, kada zbog bebe ne smijete uzimati lijekove, i samo mali procenat je dozvoljen. Stoga pazite na svoje zdravlje. Ja sam morala da koristim antibiotik, jer sam dobila upalu sinusa, ali naravno uz konsultaciju sa ljekarom. Takođe me negdje pred kraj trudnoće, povremeno mučila žgaravica. Taj problem sam rješavala kašičicom sode bikarbone. Meni je pomagalo, a nisam pretjerivala, ali nisam se ni savjetovala ni sa kim o tome, tako da ako hoćete isto, a plašite se, pitajte stručna lica.
Bitne su i redovne kontrole kod ljekara. Ja sam imala dvojicu, i zaista je bilo od pomoći. Prije svega zbog redovnog praćenja toka trudnoće, kao i sa psihičke strane, pripremanja za porođaj, što je jako bitno ukoliko nemate škole za trudnice ili nekog baš normalnog da kaže koju lijepu o porođaju. Kod nas uglavnom svi jauču i kukaju, te ko je malo labilniji, umre od straha i prije ulaska u porođajnu salu.
Ultrazvučni pregledi do trećeg mjeseca su vrlo česti, otprilike na svakih 10 dana, jer je to najosjetljiviji period, i molim vas, da tada zaista budete pažljive. Zatim se rade najsavremeniji pregladi sa 4D ultrazvukom, gdje u 4.tom mjesecu bukvalno možete vidjeti svoju bebu, te neophodni dabl-testovi, kod ranog otkrivanja anomalija i mogućih genetskih oboljenja.Od 3. do 9.mjeseca UZ pregledi su jednom mjesečno, dok se pred kraj porođaja, kontrole učestaju, na svakih 7 dana. 

TIJELO - tijelo je naravno pretrpjelo određene promjene. Osim kilograma koji su se nagomilali, tu su i druge pojave, sa kojima se trudnice suočavaju. I tu sam imala sreće, jer je jedino što mi je pravilo smetnju i što se razlikovalo od uobičajenog stanja, bile su natečene noge i otežano disanje.Jedva sam mogla doći do daha.  Kako sam većinu trudnoće provela na visokim temperaturama, to je zaista bilo užasno. Iako mi obuća nije bila baš potpuno tijesna, kada bih obula bilo šta sem patika- starki ili običnih japanki, to bi kipjelo na sve strane i zatezalo kožu. A čak je ponekad i bilo malo modro. Kada bih uzela da ih masiram, voda je samo strujala....bilo je baš gadno :). U tom slučaju preporučujem kupke, sa mirišljavom solju, blage masaže i noge da držite podignute, npr. na naslon kreveta. Meni je pomagalo.
Tu su i čuvene nedoumice kako leći, tj, da li spavati na leđima ili na boku, i iako čitav život spavam na stomaku, meni je to bilo baš teško da se naviknem. Počela sam da spavam na leđima, ali  sam pročitala da to trudnice ne treba da rade, pa sam onda nekako spavala na boku, i onda takođe negdje pročitah da ne treba na desnom, nego na lijevom, i ispade čitava filozofija. U toku spavanja su me pred kraj mučila leđa, posebno noć pred porođaj. Drugih tegoba nije bilo. Niti pojačane maljavosti, čak suprotno, i ono malo dlaka je nestalo. Kosa mi je bila bujnija nego ikada. Nisam mogla ni da je zavežem. Ionako gusta kosa je bila haotična. Nokti isti. Nisu gubili na kvalitetu. Grudi mi nisu znatno nabujale, možda za jedan broj. Više mi se povećao obim leđa. Tako da ni sa tim nisam imala probleme.
Što se tiče njege bila je uobičajena, tuširanje, mazanje mlijekom za tijelo, pilinzi i sl. Išla sam i na masaže. Do 4.mjeseca regularne, a od 4. do 9. u sjedećem položaju. Vidjećete da prijaju, jer je sada sav teret na kičmi. Ono što sam ja uvela kao novinu u redovnu njegu, jeste bademovo ulje, koje sam nanosila nekoliko puta dnevno (oko 2-3), da mi koža ne bi ispucala. I stvarno je pomoglo, do 3 dana pred porođaj, kada su se nažalost pojavile strije : O, ali o tome drugi put.
Što se tiče kože lica i tu je sve ostalo isto. Bukvalno nikakva promjena niti bilo koji oblik pigmentacije nije uočen. Jedino sam se manje šminkala jer mi je bilomnogo vruće, i činilo mi se da mi šminka povećava temperaturu.

ISHRANA - e ono što većinu trudnica brine jesu kilogrami. Udebljati se lako, ali skinuti... e to je katastrofa. Zato pažljivo.
Ja sam u trudnoću ušla sa viškom kilograma, i generalno ja sam ona debeljuca, koju ljudi i nisu navikli drugačije vidjeti, te je i trudnoća prošla bez pretjerane muke. Iako sam se plašila, misleći, da ću biti kao ormar, jer na prekomjernu težinu, nakalemiti još kilograma, može biti samo katastrofa. Ipak nije bilo toliko strašno. Ljekari kažu da je normalno dobiti od 11-14 kg, a ja sam eto dobila 15,5 kg. I po porođaju odmah otišlo 12 kg.
Ono što bih ja preporučila jeste da ne slušate priče, da jedete za dvoje. Jer to onda vodi u teško debljanje. I nema razloga za tim. Jedite normalno. Dosta svježeg voća i povrća. Ja sam se davila salatama. Mislila sam da ću roditi paradajz ili krastavac. :).

Izbjegavala sam suhomesnate proizvode, salame, viršle i paštete, a to sam zadržala i danas. Pošto sam čitala da čak i neke vrste ribe nisu dobre, i to sam smanjila, iak sam veliki ljubitelj ribe i morskih plodova.Zatim nikako nisam jela jaja koja nisu termički obrađena ili koja nisu dobro termički obrađena. Nisam pila gazirane sokove, niti sokove uopšte, sem soka od kruške, koga mnogo volim, i u prvim mjesecima sam ga baš pila, a evo sada moj dječak, najviše voli sok od kruške :).Mlijeko i mliječne proizvode nisam konzumirala, sem ponekad jogurt, jer ih ne volim. Slatkiše sam takođe jako malo jela, jer ih i inače ne volim, ali zato posle trudnoće ne znam šta mi se dogodilo. Stalno mi se jedu :(
Bitno je piti dosta vode. Ja i inače mnogo volim vodu, ali sam je posebno pila, jer mi se u jednom momentu nivo plodove vode smanjio i došao na najnižu granicu, te sam se dodatno nalivala.
Generalno gledano, zdravo sam se hranila sa izuzetkom odlazaka u Beograd gdje sam MORALA jesti u KFC-u i piti Pepsi i Mojito ili u Dva štapića jesti brdo kineske hrane :D. I da, moj grijeh je bio i poneki roštilj i po koja pica. Ali vjerujte, ništa dramatično.
Jedino što baš nikada nisam konzumirala bile su kafa, cigarete i alkohol, a to i u normalnim okolnostima ne konzumiram. Kafu baš rijetko.
U svakom slučaju, odluka je na vama. Ne mora da znači da sam ja u pravu. Svako radi onako kako osjeća.
AKTIVNOST - Moram priznati da sam na tom polju bila manijak. Ne zato što sam jurila kondiciju ili nešto slično, prosto nisam znala da usporim, svoje dosadašnje navike. Kada sam saznala da sam trudna, uveliko sam započela svoju zimsku sezonu vježbanja, te sam sa laganim vježbama i ostala u teretani do 4.tog mjeseca, kasnije sam uglavnom šetala, pješačila, i u tome me nisu spriječile ni vreline niti bilo šta. U 9.mjesecu sam hodala šoping centrima i ulicama u Beogradu, kao da se neću poroditi za nekoliko dana. A dan uoči porođaja sam renovirala kuhinju, sistemom DIY. Ali prosto sve je bilo u najboljem stanju i moje tijelo mi nije slalo poruku, niti palilo alarm. Radila sam do devetog mjeseca, i tek tada otišla na trudničko. Bila sam veoma aktivna, ali eto opet to nije mjerilo ničega, jer kažu da se takve trudnice lakše porode, a ja sam eto ipak na carski rez. Znači da nema pravila, ali svejedno zbog vaše bolje energije i ljepšeg osjećaja, kao i za dobrobiti vas i vaše bebe, ako vam to zdravlje dozvoljava, vježbajte. Ja imam loptu kod kuće, i često sam radila lagane vježbe za kičmu. Ali  na internetu možete naći bezbroj tutorijala, i programa, te vam neće biti teško ispratiti to.

A ako jednostavno nemate naviku, ne možete da se organizujete, pokušajte da bar sve to nadoknadite šetnjama. Prijaće i vama i bebi, a svome tijelu ćete učiniti dobro. Dolazi nam ljepše vrijeme, i biće divno šetati. 

GARDEROBA - E ovdje ne znam šta da kažem, jer sam ja uglavnom, veći dio trudnoće provela u lijepom i sunčanom vremenu. Vreline su počele još krajem aprila, i zaista se iz čizama uskakalo u papuče. Ja sam uglavnom nosila haljine, suknje i kombinacije helanke-tunike, uz dosta detalja. Bar je danas sve dostupno, i trudnice zaista divno izgledaju u lepršavim haljinama, i u nekim nježnim kombinacijama.Birajte prirodne i prozračne materijale.
Što se obuće tiče, kao što rekoh bilo je diskutabilno šta mogu obuti, pa sam uglavnom nosila starke, baletanke i japanke. 
Nažalost kod nas, bar u mjestu u kojem ja živim, sve više je trend, da kada ste u drugom stanju ili tik poslije porođaja, treba da se "nataknete" na štikle, obučete nešto ultra usko/kratko i dokažete okolini da vam se nije ništa desilo. Ako ima i takvih koje čitaju ovo, onda predlažem nešto sa svjetske scene :)
Draga Kim Kardašijan- the best of.
Drage moje nadam se da sam pomogla, u nekom od narednih postova ukoliko bude zainteresovanih, pisaću o svom iskustvu nakon porođaja, te prvi susret sa mojim dječakom, i sve što vas bude zanimalo. Nadam se da će ovo biti od koristi budućim majkama, i da ne zaboravim - NE PLAŠITE SE. Ja sam imala odlično iskustvo, i zaista mi je drago što budućim majkama mogu prenijeti lijepe vijesti i ohrabriti ih. Ono što dobijate, jače je od bilo kog bola.


* samo prva i poslednja ftografija su moje vlasništvo, tj.na njima sam ja i moj dječak, dok su ostale preuzete sa interneta

Comments

  1. Lijepo si ovo napisala. Ja sam se mazuckala bademovim i dobila strije tik pred porod, tako da znam kako ti je. Razlog zbog kojeg se to dogodilo jeste da mi je beba bila jako visoko, kada se pred porod spustila nisko, tako su dosle i strijice. Oh, well...vise se ni ne vide.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene je to baš iznerviralo, pa kud baš pred sam porod, a tolike mjesece ništa...ali šta je tu je. Čak sam i planirala da ako ostanu idem na lasersko skidanje, ali svi kažu da se poslije povuku dosta, mada ih i nemam puno.

      Delete
  2. ajoj ja nisam vidjela svoje bebe na tom suvremenom ultrazvuku, ja sam radjala davno, prije 10 godina, nije toga bilo kod nas hahah, mogu misliti kako je predivno iskustvo. ja sam plakala i na onu ''obicnu'' uzv sliku na kojoj se nista ne razaznaje, vjerujem kako bih se tek raspekmezila kad bih nesto vidjela :D
    i da, ja sam bila trudnica na stiklama :P sta me briga, nit su mi noge naticale nit sam se osjecala neudobno. a i nisu bile u modi ''kopitarke stikle'' od 10 cm vec one normalne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. p.s.
      prva i posljednja slika su mi najljepše <3 <3 <3

      Delete
    2. Hahahha...kopitarke...hahah...da ti kažem, na njih sam i mislila, mada opet sve je stvar ukusa, i kako se ko osjeća. I ja sam nosila normalne štikle, dok sam mogla, ali se nisam upinjala da umrem na njima, da bih dokazala da mi ne smeta što su mi noge ko krofne. A 4D je nestvaran.... potpuno.

      Delete
  3. Meni je bio gušt čitati ovaj post s obzirom da i sama čekam jednog malog dječaka koji bi nam trebao doći za neka 2 mjeseca :) Baš je istina da je svaka trudnoća drugačija, meni je recimo prvo tromjesečje bilo katastrofa, premda sam imala vrlo blage mučnine i nisam povraćala, no općenito sam se osjećala kao pregažena mačka, stalno sam bila umorna, razdražljiva s užasnim promjenama raspoloženja, uz to mi je i jako pao imunitet (a inače sam stvarno zdrava i otporna) pa sam isto završila na antibioticima jer sam pokupila upalu mjehura... drugo tromjesečje mi je bilo divno, stvarno sam uživala i napokon se malo opustila :) Sad u trećem me pati užasna žgaravica, bez Donat Mg-a ne mogu živjeti i baš mi pomaže ublažiti kiselinu u želucu, bole me križa, ostajem bez daha, ne mogu spavati zbog trnaca u nogama... no sve su to slatke muke, bitno mi je da sam zdrava i da je bebač dobro, još malo ću pregurati :D Što se tiče trudničke odjeće, e pa to je stvarno koma... barem kod nas nema ništa pristojno i normalno i jedino trudničko što sam kupila je dvoje traperica koje me sad sve više stežu oko trbuha i izbjegavam ih te trudničke najlonke i štrample i većinom sam u haljinama. Štikle sam nosila samo malo i to za vjenčanje, svaka čast trudnicama koje ih nose, ja se i u ravnom osjećam nestabilno :) Ja sam za nastavak ovog posta, zaista je lijepo pročitati iskustva drugih žena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja, divno je čuti lijepe vijesti, i drago mi je što trenutno proživljavaš najljepši period života. Drago mi je da sam bila od koristi, a eto vidiš, ja sam baš dobro prošla, i dobro si me podsjetila, da updateujem post, potpuno sam zaboravila, da me je par puta ubila žgaravica, a pred kraj trudnoće jedva sam mogla leći od bolova u leđima, posebno noć pred porođaj....mislila sam da ću se rasklopiti.Biće nastavka ;) Ja sam fine haljinice i garderobu uglavnom kupovala u H&M-u, naručivala, jer kod nas nema.

      Delete
  4. Ja sam procitala post, ono kao zatrebace, iako ne planiram bebu jos bar za par godina. Ali da znam sta da cinim. Drago mi je da je bilo sve dobro sa tobom i Nikolom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti. Pa nadam se da će pomoći bilo kome ko ima nedoumice, ili neka pitanja, pa sad, bilo da čeka porođaj, ili da to planira u narednom periodu. I stvarno sam imala sreću da sve prođe kako treba.

      Delete
  5. Iako jos ne planiram bebu procitala sam tvoj post i mogu ti reci da mi se jako svidio posebno nakon nekih horor prica koje sam se naslusala u zadnje vrijeme. I bas mi je drago da ti je trudnoca lijepo prosla, volim procitati da je neko imao fino iskustvo i da taj period pamti onako kako i treba. Mozda se sad i ja malo odvazim pa ubrzam, trebala bih cesce citati ovako pozitivne postove na ovu temu hahaha. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :), ja zaista nisam imala loše iskustvo, i baš zato što poslednjih dana i ja čitam baš loše stvari koje se dešavaju trudnicama, i kako kroz sve to prolaze, želim da podijelim sa vama i drugu stranu medalje. Moja je na sreću bila zlatna :)

      Delete
  6. Nikad dosta savjeta i priča o tuđim iskustvima. :D Ja se smatran još uvik premladom i nezrelom za toliku odgovornost, neznan ni sama šta ću sa sobom, iako mislin da mi je bolje što se razumin i što smo se ja i dečko odlučili pazit, ne slušat daveže od roditelja sa 'kad će unuk'. Samo da znaš da ću posjest i moje i dečkove roditelje da pročitaju ovaj post, posebno da obrate dio da se ne triba jest za dvoje. Inače san od sve obitelji najsitnija, ali ja jednostavno kad imam viška kila nemogu ništa, ne sa 15, nego ni sa 5. Počnem otežano disat, nemogu ništa radit bez da se ne zadišem, tako cili život. Bademovo ulje je super tip, to ću sigurno zapamtit. Odličan post i tvoj mladi Gospodin je presladak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno za komplimet, za mog dječaka, mada se toliko romijenio, da ne liči na sbe :D. Što se tiče planiranja porodice,ja sam sa mojim suprugom u vezi bila 10 godina, prije nego smo se vjenčali, i to je bila naša odluka, kao i o planiranju proširenja porodice. Vi ćete najbolje znati kada je pravi momenat za bilo šta, a ovi što hoće unuke, neka malo pričekaju ;). Što se tiče viška kilograma, neminovno ćeš ih dobiti, ali sam sigurna da ćeš uspjeti da se snađeš. Prosto treba slušati svoje tijelo, i šta ti ono poručuje. Ako kaže da usporiš, a ti uspori, ako budeš imala energije, a ti budi aktivna...vidjećeš. Najbitnije da, kada se god desi, uživaš ;)

      Delete
  7. Odličan post...
    Ja sam punih 19 tjedana danas. Prva tri mjeseca sam imala mučnine, svaki dan i čitav dan, samo dva puta sam povraćala, iako jednom do te mjere da sam mislila na hitnu ići. Obzirom da sam lječničko dijete, dobila sam izvrsnog ginekologa, koji se drži stare škole, odmah mi je rekao da trudnoća nije bolest, da sko je sve u redu (a hvala Bogu, do sada je bilo), da mohu i biciklirat što se njega tiće. Pijem samo i isključivo Elevit, jer mi je ginekolog rekao da apsolutno ništa drugo ne uzimam jer nema učinka, nego je to samo farmaceutska politika (s čime se i sama slažem). Jedem sve, ali umjereno. Na internetu piše toliko toga što ne smiju trudnice jesti, da sam shvatila da je najbolje da živim od vode, zraka i pokoje DOMAĆE travke da ne bih nešto pokupila. Po mom mišljenju - gluposti! Ne jedem ono za što sigurno znam da nije dobro, a to je - tuna, velika riba koja sadrži puno žive, isto tako riječna riba; termički neobrađena jaja (imala sam salmonelu, tako da od svoje 14 godine izbjegavam jaja koja nisu termički obrađena), gazirani sokovi, coca cola (iako mi se abnormalno pije), kava (jednom u dva tjedna popijem capuccino), od sokova pijem jedino domaći sok od limuna, koji moja majka radi. Sireve jedem, osim gorgonzole, i ostalih pljesnjivih sireva. Mlijeko - umjereno, jogurt - da, kravlji sir - apsolutno da, vrhnje - obožavam. Luda sam za slatkišima, ali u trudnoći ne toliko. Evo, zadnjih par tjedana mi se jede sladoled (precizirano onaj iz Mekića, sa karamelom i kit kate komadićima), i ponekad si priuštim cheesburger. :) Ne jedem za dvoje, jer nemam takav apetit (još :)). Bližim se pola puta trudnoće, do sada sam dobila samo 1.5kg... Nadam se da će i dalje sve ići svojim tokom i da ću dočekati svojeg zdravog malog dečka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto vidiš. Sve ide kako treba, a da nisi morala paničiti oko svakog unesenog zalogaja ili bilo čega. Ja dugo nisam obraćala pažnju na te priče :slušaj šta ti tijelo poručuje, ali sam vremenom naučila da slušam šta mi govori, i mnogo se bolje osjećam. Naravno da nije bolest, i opet, ograđujem se od onih problematičnih trudnoća, gdje znam par žena koje bukvalno 9 mjeseci preleže. A ovako, čim se dobro osjećaš samo uživaj. Želim ti sreću, i zaista si prelijepa trudnica :*

      Delete
  8. Prvo, sve cestitke :) Nisam imala iskustva, niti nešto planiram u skorije vreme ali sam sa uzivanjem procitala post. Lepo, poucno, ohrabrujuce :)

    ReplyDelete
  9. Divan tekst :) iako sam 2 puta ovo prošla, uvjek volim pročitati nečije iskustvo. Jedino što se baš ne slažem sa čestim ultrazvučnim pregledima ako je trudnoća uredna. :) Bebac <3
    posjeti me i na mamawalle.wordpress.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno. I ja se nadam da ću uskoro ponovo proći ovo :). Ja sam imala dosta loših primjera u bliskom okruženju, koji su iako je sve bilo OK, malo zanemarivali redovne kontrole, i na kraju je bio vrlo traumatično iskustvo. Ipak svi donose sami svoje odluke, i ovo je samo moje mišljenje. ;)

      Delete
  10. Iako mi je tek 18, i trudnoca i porodjaj mi nisu jos ni u planu, procitala sam post od pocetka do kraja, divne rijeci :) i cestitam ti :*

    ReplyDelete
  11. Prva i poslednja slika su divne! ;)
    Post je takođe divan i iako mi nije vreme još za decu uživala sam čitajuči i mislim da će budućim mamama puno značiti. :) T

    ReplyDelete
  12. odličan post :D
    iako sam sve to prošla davno, čitajući ove tvoje retke sveg sam se prisjetila... emocija najviše :D
    meni je trudnoća zbilja bila prekrasna, premda sam imala rizičnu ponašala sam se kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, ničeg se nisam bojala... tek sam na kraju skužila da se puno toga ružnog moglo desiti, srećom nije :D
    nije me bilo strah ni poroda, dok nisam ušla u rodilište i čula neke žene kako vrište ahahaha
    srećom, ja nisam bila jedna od njih ;)
    a taj trenutak kad prvi put vidiš svoju bebu na ekranu je neprocjenjiv, zlata vrijedan <3
    upravo se sjetih da sam svakodnevno povraćala prva dva tromjesječja... eto koliko mi je trudnoća ostala u dobrom sjećanju da sam i to zaboravila :D
    super je kad sve dobro prođe i kad za nagradu dobiješ svoj smotuljak... a onda ga gledaš kako raste i po njemu mjeriš vrijeme :D
    želim vam svu sreću :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :), i ja sam baš dobro sve podnijela, i totalno sam zaboravila da me je išta boljelo. Kao što rekoh, sve bih ponovo ;)

      Delete
  13. Bebu ne planiram još neko vrijeme, ali mi se post jako svidio. Teško je i naći neko normalno iskustvo, kao što si rekla svi samo kukaju. Sjećam se i Jasmininog i kad mi zatrebaju zaista takve informacije, znam gdje ću svratiti. Zaista si ovo lijepo sročila, od srca sam se nasmijala par puta (npr sok od kruške koji sad mali voli). Napiši nam i nastavak svakako :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..drago mi je d je od koristi pa bilo kada :). On stvarno tamani krušku, mora da sam ga smorila zalivajući ga :D. Biće nastavak ;)

      Delete

Post a Comment