My TOP 5 books

Ljudi koji me poznaju dobro, znaju da mi je omiljeni poklon knjiga, i zbog toga mi je drago što se moja mala biblioteka polako popunjava. Prvobtno sam lutala, istraživala, pokušavala da se književno pronađem, nailazila na dobra ali i ona manje dobra djela, i shvatila, da nema loše knjige, ima samo različitih ljudi, koji imaju drugačija očekivanja, poglede, razmišljanja...i to je dobro, jer zaista ne bi valjalo da smo svi isti i da su sve knjige "na isti kalup". Tako da vratismo se na onu - o ukusima ne treba raspravljati, pa tako ni o žanrovima filmova, vrstama muzike ili književnim pravcima. U svom istraživačkom poduhvatu, od tripa da mi se baš dopadaju bestseleri, preko "ljubavi", prema ljubićima, preko akcija, naučnih djela, neprevaziđenih klasika, ipak dođoh do istorijskih romana i nekako zastadoh. Poslednjih godina, doslovno gutam ta djela, i mislim da sam to ja. Nekako je u istoriji, koliko god bila teška vremena, zaostala, i slično, nekako je tada sve imalo smisla, i ljubav, i porodica, i emocije, i ljudske vrijednosti, ne znam, ali mislim da bih divno živjela u sredjnovjekovnoj Engleskoj ili Rusiji prije pogubljenja Romanovih. Naravno na nekom dvoru u divnoj haljini...heh..lijepo je ponekad odlutati tako daleko. Vraćajući se u sadašnjost, mislim da je vikend pravi trenutak da se malo "odluta" i uz čaj, miris neke lijepe svijeće, pročita koji redak.

U nekom od narednih postova (jer sam odlučila da ih bude više), pisaću o omiljenim knjigama, onima koje trenutno čitam ili koje preporučujem, a za danas sam odlučila da izdvojim TOP 5 onih koje želim imati ili pročitati što ću i učiniti u skorije vrijeme.
Gledajući sajtove izdavačkih kuća u Srbiji (uglavnom kupujem u Beogradu, jer mi je blizu i kada uđem u knjižaru Vulkan zemlja prestaje da se okreće, bar za mene), pročitala sam sadržaje nekih koje mi zvuče primamljivo. Na prvom mjestu je nekoliko sa istorijskom podlogom. Kako obožavam Romanove i sve u vezi njih, knjige u kojima se pominju obavezno kupujem, iako znam da je većina priča izmišljena, oni su za mene najintigantnije ličnosti iz prošlosti i cijela ta misterija oko njih me posebno privlači, stoga za početak želim knjigu - OPČINJENA- Ketrin Harison
"Sankt Peterburg, 1917. godina. U osvit prve zore nove godine, iz ledom okovane Neve izvučeno je telo ubijenog Raspućina, Ludog Monaha. Njegova kćerka Maša poslata je da živi u carskoj palati sa carem Nikolajem i njegovom porodicom, uključujući i svojeglavog princa Aljošu. Očajnički se nadajući da je Maša nasledila Raspućinove čudesne isceliteljske moći, carica Aleksandra je moli da neguje Aljošu, koji boluje od hemofilije, bolesti krvi zbog koje je dečak vezan za postelju, budući da bi i najobičnija ogrebotina ili tek blagi udarac mogli da budu fatalni. Dva meseca nakon što je Maša došla u palatu, car je prinuđen da se odrekne prestola, a boljševici stavljaju carsku porodicu u kućni pritvor. Dok Rusijom bukti građanski rat, Maša i Aljoša žale za nekadašnjim životom, pronalazeći utehu jedno u drugom. Kako bi bar na neki način pobegli iz sumorne stvarnosti zatočeništva, oni poput Šeherezade pripovedaju priče – neke ulepšane a neke u potpunosti izmišljene – o ljubavi cara Nikolaja i carice Aleksandre, o Raspućinovim razvratnim dogodovštinama, i o predivnoj i neverovatnoj zemlji na ivici neizbežnih promena. U njihovom čarobnom svetu mašte, slabost se pretvara u snagu, legende postaju istina a budućnost koju nikada neće dočekati izgleda kao da je nadohvat ruke."

Druga na listi želja je PONOĆ U SANKT PETERBURGU - Vanora Benet

"Kada sunce sutra izađe, pitam se gde ćemo biti, ti i ja? Sankt Peterburg, 1911. godina. Mlada Jevrejka Ina Feldman beži u rusku prestonicu u potrazi za utočištem. U vreme kada niko nije bezbedan, porodica Leman prima Inu u svoj dom i pruža joj priliku da pokaže svoj talenat u njihovoj čuvenoj radionici za izradu violina. Mlada lepotica neće ostati nezapažena – vrlo brzo dvojica muškaraca počeće da se bore za njenu naklonost. Jaša, mladić strastvenog i neobuzdanog duha, zanesen idealima revolucije, učiniće da Inino srce zatreperi poput struna violina koje zajedno izrađuju. Sa druge strane, Horas, elegantni Englez zaposlen kod čuvenog Faberžea, uvek zna kako da vrati osmeh na njeno lice, a njegova urođena prefinjenost i blaga narav ulivaju spokoj i sigurnost. Dok revolucija sve snažnije nagriza društvo i preti da se pretvori u anarhiju i krvoproliće, melodija davno zaboravljene violine postaće jedino utočište, a Ina će morati da odluči kome će poveriti svoju sudbinu. Od Raspućina do Lenjina, od raskošnih aristokratskih vila do surove oskudice, niti burne ruske istorije prepliću se u ovoj pripovesti koja nikog ne ostavlja ravnodušnim."

Pored ruske tematike, volim i sve u vezi sa Istanbulom. Mislila sam da je to samo moja uobrazilja, ali poslije odlaska tamo, reći ću da sam se zaljubila do kraja života. Te tako želim i sledeće knjige.
NOĆ MLADOG MESECA - Linda Laferti
"U osvit XIX veka, negde između Azije i Evrope... Uz svaki nagoveštaj beličaste zore na horizontu, čamac se otiskuje u duboke vode hladnog Bosfora sa namerom da proguta jedan život. Jedna od najmoćnijih i najneobičnijih žena u istoriji islamskog sveta, sultanova sestra i otomanska princeza Esma, svake noći zavodi drugog ljubavnika, a nakon toga mu oduzima život. Ipak, njeno hladno srce kuca samo za vojnika hrišćanskog porekla, bosforskog dželata zaduženog da sa prvim zracima sunca izvrši okrutnu kaznu. Politička ambicija i strogo čuvane haremske tajne, protkane između samih krajnosti raskoši i bede čudesnog Istanbula, otkrivaju priču o snazi ljubavi koja može da promeni tok istorije."

I još jedna sa sličnom tematikom - DRUGA OBALA BOSFORA - Tereza Revaj

"Ljubavna priča između istoka i zapada. U svetlu revolucije i u praskozorje modernog sveta, nova Turska izranja iz pepela nekadašnje otomanske raskoši, a jedna mlada žena otkriva dah nezavisnosti i slobode. Istanbul, novembar 1918. godine. Bajkoviti grad nalazi se pod žestokom okupacijom saveznika, pobednika Velikog rata. Na obalama Bosfora, između istoka i zapada, nameću se bolni izbori. Lejla je mlada supruga sekretara sultana Mehmeda VI. Njena svekrva, Čerkeskinja, primorava je da poštuje tradicionalne običaje, ali kada se u njihovu kuću useli francuski oficir i njegova porodica, život uređen po strogim pravilima razbija se u sitne komade. S druge strane, kapetan fregate Luj Gardel ne može da se odupre opojnim iskušenjima kosmopolitskog grada koji vrvi od belih Rusa, pobeglih pred naletom boljševičke revolucije. Za Turke koji se opiru razbijanju zemlje, kucnuo je čas otpora. Lejla se angažuje u borbi uprkos strahu od nepoznatog, a susret sa Hansom Kestnerom, arheologom iz Berlina odanim Mustafi Kemalu, uzdrmaće njen život. Pobunjena Anadolija tada postaje dekor strasne zabranjene ljubavi."

I za kraj jedan trenutno veliki književni hit, kao i uostalom sve što dolazi od Koelja, a to je Preljuba. Iako nisam specijalno oduševljena njegovim romanima, vratio me je k' sebi Zahirom i Alefom, tako da želim da zavolim još koju. Pročitala sam sve njegove knjige, i one poznate i manje popularne, ali te dvije su mi baš nešto ostavile trag, tako da i od ove očekujem nešto više, dakle na petom mjestu - PRELJUBA- Paulo Koeljo.
"Svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ono što zovu „novi dan“, dođe mi da ih odmah zatvorim i ne ustanem iz kreveta. Ali mora se. Zovem se Linda. Imam 31 godinu, visoka sam 175 santimetara, teška 68 kilograma i oblačim se u najskupljim radnjama koje postoje (zahvaljujući bezgraničnoj darežljivosti moga muža). Kod muškaraca izazivam požudu a zavist kod žena. Međutim, svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ovaj idealni svet o kojem svi sanjaju a malo njih uspeju da osvoje, znam da će mi dan biti poražavajući." Začuđujuća priča o tome kako izgleda imati sve a biti nesrećan. Linda uvek želi više... Posle susreta sa političarem koji je nekada bio njen dečko, još pre nego što se udala i postala poštovana žena, posvećena majka i uspešna novinarka, ona se upušta se u strastvenu, opasnu i zaraznu vezu, ali sa dalekosežnim posledicama. Provokativna i intrigantna, Preljuba je roman o otkrivanju strasti u životu, o večitom pitanju nije li upravo „ova ljubav“ ona prava…"

Ja sam baš uzbuđena oko ovih naslova, i nadam se da ću ih što prije imati u svom vlasništvu. Da li ste ih već čitali? Šta mi preporučujete? Volite li knjige i dijelimo li istu strastprema čitanju?

* fotografije i dijelove teksta i sadržaj preuzeti sa sajta Knjižare Vulkan.



Comments

  1. Ovaj post je pravo osveženje :-) Trenutno čitam "Poljubac leptira" Džejms Lajon, čim završim nabavljam nešto od ovoga što si preporučila jer zvuči interesantno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala:). Čula sam za tu knjigu od koleginice, ali ja je nisam čitala. Valjda će i ona doći na red :D.

      Delete
  2. Ja nisam ljubitelj knjiga, rijetko kad nešto čitam....nije pohvala al eto :D
    ali mi se jako sviđa ta šolja i čajnik :D prekjut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah....totalno iskren komentar :D. Neki ih vole, neki se prave da vole, a neki su čuli da je u modi da se vole knjige i da se čita. Ali naravno ima i onih koji nisu ljubitelji i to poštujem. Nadam se da ćeš pronaći neku knjigu koja će ti se dopasti baš, baš, pa možda da poželiš da pronađeš još koju :D. A za čajnik-šolju, pravac u JYSK 15 KM.

      Delete
  3. Dobra ideja za post i jako lep prikaz! :)

    ReplyDelete
  4. Prve tri knjige su takodje na mojoj listi za kupovinu :) Trenutno sam opterecena skupljanjem knjiga Gijoma Musoa i Sidnija Seldona.. ali zaista skupljanjem, jer jurim akcije i kupujem ih po nekoliko odjednom, trudim se da ih po redu i citam i uglavnom ih i brzo procitam ali i brzo zaboravim, odnosno pamtim radnju svake ali kada bih morala da povezem sa naslovom, mislim da ne bih uspela.. to je samo iz razloga sto teram sebe da ih sto brze citam da bih kupila nove, i to je ono sto se trudim da promenim.. Od Koelja sam procitala nekoliko, izmedju ostalih i Preljubu, i iskreno nisam preterano fascinirana, nije mi nekako legao :)

    ReplyDelete

Post a Comment